Friends are like the colour pencils ,
they colour our lives ,
I may not be your favourite COLOUR ,
But hope you will need me some where to complete ur picture (unknown author)

Sunday, July 19, 2009

filem gadoh


video

Baru-baru nih ada owg promote soh aku tgk filem gadoh.sebuah filem arahan namron,pelakon filem paloh yg bergandingan dgn janet khoo satu ketika dulu.Cerita ni bagi aku sangat2 jujur dari segi penceritaan dan memaparkan realiti sebenar2nya situasi rakyat malaysia yg slama ninkununnya sgt bahagia idop dgn multiracial.Compare dgn cita laen, filem ni memang sgt special..cita2 malaysia laen bajet innocent,xada mencarut,merapu,dgn tokok tambah dgn hyperbola yg terlalu melampau2..aku galakkan korg tgk cita nih k..hayati cita ni sedalam2nya..ada mesej yg amat2 berguna dalam ketika sekarang ni rakyat malaysia yg berbilang kaum ni sentiasa bersikap prejudis antara kaum laen.even bahasa yg digunakan dalam movie ni agak keras, tp itu lar realiti...langsung xberpura2...tgk lar kat you tube t k....

Kalau nk tahu, apa punca utama yg menyebabkan pembentukan negara bangsa malaysia tak dapat dicapai???semuanya gara2 sistem pendidikan kita yg mengasingkan proses pembelajaran antara kaum..owg melayu belajar di sk,owg cina kat sjk(c), india lak kat sjk(t)...kalau nk tahu, sistem buduh ni umpama sistem pecah dan perintah macam zaman british dulu..time british jajah..melayu dok kat kg,cina bandar,india estet..so cam ne lar nk membentuk masyarakat berbilang kaum yg idop harmoni...semua diasingkan..cme skrg ni versi made in malaysia...tapi silap kita, kita hanya tahu menyalahkan kerajaan wat sistem yg buduh ni tanpa berusaha cr penyelesaian.ni bukan salah kerajaan sahaja, tapi salah masyarakat malaysia yg berfikiran sgt2 cetek dan kolot..masyarakat cina dan india lak terus-menerus berusaha mempertahankan sekolah berasaskan kaum..aku bukan rasict taw,neutral tu yg sbtlnya...mereka gusar anak2 bangsa mereka hilang identiti sebagai cina atau india..so, bagi mengurangkan kerisauan ni,kerajaan patutnye sediakn kelas bahasa ibunda atau wajib wat kelas bahasa ibunda mereka tanpa perlu menetapkn kuota pelajar...baru ar mereka yakin nak hantar anak2 mereka g sk..hope pasni,sistem yg amat buduh ni akan dimansuhkan..kalau nak mendidik minda mereka yg tua2 ni sai perpaduan..memang amat susah..so, kita kene mulakan perpaduan dari peringkat sekolah..melentur buluh biarlah dari rebungnya...peace malaysia...

Lastly, sahabatku,ashman yg bakal merantau mengelilingi dunia selama setahun esok semoga semuanya berjalan dengan lancar dan selamat amin.Man,jd askar yg baek taw, yg sanggup berkorban demi menjaga keamanan dan kesejahteraan negara k..jangan makan rasuah...aku doakan ang k..ang jgn lupa doakan aku dalam menempuhi onak ranjau kehidupan seorg bdk ausmat..